Alexandra Húsková Správy

A je to tu:Slovensko zaviedlo kontroly na hraniciach s Rakúskom aj Maďarskom. Prechod bežných ľudí cez hranice to vraj neovplyvní

Slovensko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Oznámilo to ministerstvo vnútra v reakcii na krok Nemecka, ktoré takéto opatrenie prijalo v nedeľu (13.9.) podvečer.

Ilustračný obrázok k článku A je to tu:Slovensko zaviedlo kontroly na hraniciach s Rakúskom aj Maďarskom. Prechod bežných ľudí cez hranice to vraj neovplyvní
Zdroj: TASR

V súvislosti s mimoriadnou situáciou slovenská polícia pridala na hraniciach 220 policajtov oproti štandardnému výkonu. Posilnila pritom nielen hraničné priechody, ale aj vytypované miesta zelenej hranice.

Rezort vnútra nateraz nespresnil, ktorých konkrétnych hraničných priechodov sa opatrenie týka. Paulenová vysvetlila, že dočasne zavedené kontroly sú zamerané na pašerákov, ktorí prevážajú migrantov. Netýkajú sa teda všetkých ľudí prekračujúcich hranice.

„Po oznámení Nemecka, že dočasne zavádza hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Slovensko pristúpilo k dočasným hraničným kontrolám na slovensko-maďarských a slovensko-rakúskych hraničných priechodoch,“ informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

„Ide o dočasné opatrenia,“ zdôraznila hovorkyňa, podľa ktorej v tejto chvíli ministerstvo nevie odhadnúť, dokedy budú platiť. „Sprísnený režim neznamená koniec Shengenu,“ vysvetlila, že dočasné kontroly nemožno považovať za zrušenie shengenských hraníc, ktoré obyvateľom členských krajín EÚ zaručujú voľný pohyb.

„Situáciu neustále monitorujeme a koordinujeme s policajnými zbormi v Rakúsku, Maďarsku a Českej republike,“ doplnila Paulenová.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v nedeľu oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v reakcii na to presadzuje, aby Rakúsko prijalo podobné opatrenia.

S ohľadom na krok Nemecka vyhlásil šéf maďarskej polície Károly Papp v nedeľu neskoro večer pohotovosť pre príslušníkov polície štyroch žúp pri srbských hraniciach a takisto aj pre niektoré organizácie pohotovostnej jednotky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM