Tomáš Stupavský Futbal

7 dôvodov prečo Slovanistom uplynulá sezóna vôbec nevyšla

Očakávalo sme od nich určite viac! Na tom sa zhodnú všetci fanúšikovia „belasých". Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sú asi radi, že sa sezóna 2014/2015 konečne skončila. Počas uplynulého ročníka sa im nepodarilo naplniť ani jeden z vytýčených cieľov a tak Slovanisti pohoreli na všetkých frontoch.

Ilustračný obrázok k článku 7 dôvodov prečo Slovanistom uplynulá sezóna vôbec nevyšla
Zdroj: TASR

Niekoľko posledných sezón sa stalo samozrejmosťou, že ŠK Slovan bude vo Fortuna lige mal len tie najvyššie ciele a bojoval o zisk majstrovského titulu. Ale uplynulá sezóna bola pre „belasých" iná a stala sa doslova ich nočnou morou.

Potupné prehry, slabé výkony, neatraktívny futbal, na takéto niečo neboli fanúšikovia, ba ani samotní hráči zvyknutí. No bohužiaľ, tieto atribúty sa stali pre bratislavský tím v sezóne 2014/2015 realitou.

Nakoniec sa podarilo Slovanistom v domácej súťaži zachrániť si česť, keď skončili v konečnej tabuľke na treťom mieste, čím napríklad predstihli svojho veľkého rivala z Trnavy. Ale na popredné duo z Trenčína a Žiliny jednoducho nemali.

Čo sa týka predstavenia v európskych súťažiach,,, tam už to bolo o mnoho horšie. Jedinou cenou útechy pre bratislavský klub bol na začiatku sezóny zisk Superpohára, ale následne už to išlo s „belasými" dolu z kopca.

Prinášame vám 7 dôvodov prečo tento ročník Slovanu vôbec, ale vôbec nevyšiel:

1. Nevydarené prestupy

Hneď prvý bod môžeme označiť za „achillovu pätu" celého klubu. Nad prestupmi, ktoré Slovan v posledných rokoch vykonáva, ostáva niekedy rozum stáť. Inak tomu nebolo ani túto sezónu.

Prišli veľké „hviezdy", ktoré brázdili napríklad aj európske trávniky, no v drese Slovana odvádzali neuspokojivé výkony (Richard Lásik, Samuel Štefánik). Určite viac sa očakávalo aj Františka Kubíka alebo Tomáša Jablonského.

2. Skúsení hráči sklamali

Na tých, ktorých sa vsádzalo, bohužiaľ sklamali. Hráči ako Halenár, Žofčák, Gorosito neboli uplynulú sezónu tými pravými ťahúňmi. Prví dvaja menovaní dokonca počas tohto ročníka klub aj opustili. Výkony Juraja Halenára dokonca spôsobili, že fanklub „belasých" hrozil bojkotom, keď bude spomínaný futbalista naďalej za Slovan nastupovať.

3. Zlý skauting

Zlá prestupová politika je pre Slovan charakteristická. Káder dopĺňajú hráči, ktorí sa dajú skôr označiť ako mediálne hviezdy, než tie futbalové. Viac sa o nich dočítate v bulvárnych denníkoch, kde sa premieľajú ich excesy, ako výkony.

Väčšinou ide o hráčov, ktorí na chvíľku zažiarili v iných kluboch a do Slovana prídu ako nádejný fťahúni, ale potom nejakým nedopatrením sa tu zakopú a zabudne sa nich.

Bratislavský klub radšej vsádza na neosvedčené esá z iných tímov, ako by sa mal radšej snažiť vychovať si vlastných hráčov a pomaly si budovať celý mančaft, tak ako to spravili napríklad Trenčín a Žilina.

4. Fiasko v Európskej lige

Hanba na európskej scéne aká sa len tak nevidí. Šesť zápasov, nula bodov a skóre 1:20, to bola naozaj katastrofálna vizitka, ktorá určite naškrobila psychiku hráčov do zvyšku sezóny. Európska liga ukázala bratislavskému tímu, že táto súťaž nie je prechádzka „ružovou záhradou".

5. Nepodarená zmena trénerov

Sezónu zahájil na lavičke ŠK Slovan Bratislava český tréner František Straka. Úvod mu s tímom vyšiel, výhra v Superpohári, šnúra štyroch víťazstiev vo Fortuna lige, postup do play-off Ligy majstrov. No po vyradení s Bate Borisov to už šlo dole vodou.

Zlé výsledky stáli Straku miesto a na trénerskom poste ho nahradil Jozef Chovanec so svojím asistentom Horstom Sieglom. No ani im sa nepodarilo zastaviť pád Slovana a nakopnúť hráčov k lepším výkonom. Častokrát sa hlavne Chovanec sťažoval, že káder nie je podľa jeho predstáv. Nakoniec vedenie Slovana rozviazalo v apríli s oboma trénermi spoluprácu.

6. Prehry s najväčšími rivalmi

Fanúšikovia „belasých" museli počas uplynulej sezóny znášať aj potupné prehry s najväčšími rivalmi alebo nováčikmi:

Jesenná časť: Žilina – Slovan 3:0, Slovan – Trenčín 0:2, Trenčín – Slovan 4:0, Trnava – Slovan 4:0, Senica – Slovan 2:1 Slovan – Myjava 0:1.

Jarná časť: Slovan – Žilina 0:2, Slovan – Dunajská Streda 0:1, Slovan – Trenčín 1:3, Košice – Slovan 2:1,

7. Katastrofálny štadión

Štadión na Pasienkoch, to je jedným slovom katastrofa. Bohužiaľ, to nie je vina hráčov, ale tu aj keby sa hrá dobrý futbal, tak na toto miesto to fanúšikov nepriláka.

Ak sedíte za bránou, ledva vidíte na druhú stranu ihriska. V odkrytom priestore sa vytráca dobrá atmosféra na tribúnach a pokým nebude mať Slovan nový štadión, tak fanúšikovia nemôžu byť pre „belasých" pomyselným 12-tym hráčom.

Prečítajte si tiež: Slovan sa tento rok rozlúčil s domácim trávnikom víťazstvom nad Zlatými Moravcami

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM