Nina Táborská Správy

5 znakov, že do Bratislavy zavítala jeseň

Kratšie dni a dlhšie noci, jesenný vánok, gaštany, burčiak, bohatý kultúrny program ale aj záplava vysokoškolákov v hlavnom meste. Hoci sa babie leto zatiaľ veľmi nepredviedlo, sú tu aj iné znaky, ktoré každému z nás pripomenú, že jeseň zavítala aj do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku 5 znakov, že do Bratislavy zavítala jeseň
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

1. Kultúrna jeseň

Kultúru treba podporovať aj mimo leta a o tom svedčí aj množstvo akcií, ktoré zaplavili či zaplavia hlavné mesto v jesenných mesiacoch.

V septembri Bratislavčanov o tom presvedčili akcie ako napríklad Beerfest, Noc výskumníkov, Pezinské vinobranie či Vankúšobranie.

November odštartoval hneď niekoľkými podujatiami a akciami. SeniorFest, Bratislavské hudobné slávnosti 2014, BLAF, Interbeauty, FreelanceFest či Oktoberfest na mestských hradbách.

V kultúrnom duchu sa bude pokračovať aj naďalej. Tešiť sa môžete napríklad na Bratislavské Jazzové Dni, Festival Astorka, Bratislava v pohybe a iné.

2. Burčiaková vlna

Tento nápoj patrí k jeseni rovnako ako padajúce lístie. Čas hrozna, čas vinobrania. Každoročne burčiak zažíva obchodnícky boom. Niet sa čomu čudovať. Keďže ide o sezónnu záležitosť, na burčiak sa vždy čaká.

Dobrý burčiak si môžete dať napríklad v Rači, Pezinku či v Svätom Jure. Pravdaže, všetko s mierou. Nadmerná konzumácia vám nemusí spôsobiť len opicu.

3. Padajúce lístie a gaštany

Príjemná nedeľná prechádzka Sadom Janka Kráľa vám hneď pripomenie, aké ročné obdobie máme vonku. Opadané lístie, gaštany, jesenný vánok – príjemná atmosféra.

Začínajú sa napĺňať aj bratislavské kaviarne, miznú terasy z námestí. Reštaurácie zaplavili polievky z dýň, krémy z červenej repy, jablkové či orechové dezerty.

Ďalším dôkazom, že jeseň je v hlavnom meste je aj podchod na Zochovej. Všimli ste si kytice zo šípok?

4. Šarkaniády

O tom, že jeseň je v plnom prúde svedčia aj akcie zamerané predovšetkým na tých najmenších. Neodmysliteľnou súčasťou tohto ročného obdobia je výroba a púšťanie šarkanov. Jedného ste si mohli vyrobiť aj tento víkend v Atlantis Science Centre.

5. Bratislavu zaplavili vysokoškoláci

Všetci čo cestujete MHD ste si nemohli nevšimnúť, že v autobuse alebo električke si už ráno len tak nesadnete a tiež, že na zastávke máte čo robiť, aby ste sa predrali do vozidla. Áno, najprv sa začal školský rok a potom otvorili svoje brány aj všetky vysoké školy a univerzity.

Kritické body: Hlavná stanica, Zochova, Ekonomická univerzita, Prístavný most, Mlynská dolina, …

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM