Rôzne

5 tipov, ako odmeniť deti za vysvedčenie. Bez ohľadu na známky

Školákov čaká tento týždeň polročné vysvedčenie. Odmena od rodičov závisí nielen od študijných výsledkov školákov, ale aj od finančných možností rodiny.

Ilustračný obrázok k článku 5 tipov, ako odmeniť deti za vysvedčenie. Bez ohľadu na známky
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ako vyplynulo z ankety VÚB, finančné dary dostáva vyše 70 percent detí. „Kým mnohí rodičia volia aj nefinančnú odmenu, starí rodičia dávajú deťom za vysvedčenie najčastejšie peniaze. Ak sa rodičia rozhodnú pre peniaze, väčšinou aj s vysvetlením, že časť z nich by si dieťa malo odložiť bokom a sporiť si na vec, po ktorej túži,“ vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Pokiaľ ide o nefinančné odmeny, toto je pätica najpopulárnejších:

Pizza, pasta, cukráreň

Najviac slovenských rodičov (40 percent) venuje svojim školákom večeru v reštaurácii, alebo návštevu cukrárne. Takmer polovica detí sa po vysvedčení môže tešiť na výnimočný čas strávený s rodinou a dobroty, ktoré pre ne nie sú každodenné. Je to príležitosť spoločne prebrať zážitky a rodinné plány.

Knižka či hračka?

Hlavne menšie deti vždy poteší hračka alebo knižka, ktorú majú vyhliadnutú. Tento darček za vysvedčenie volí 18 % slovenských rodičov. Je dobré vopred určiť cenovú hranicu, aby sme predišli nedorozumeniam v predajni.

Odmenou je zážitok

Dobrým darčekom aj netradičný deň s rodičmi. Mnohí rodičia preto odmeňujú svojich študentov výletom (9%) alebo návštevou kina (12 percent).

Každý pozná to svoje

Rodičia zvyčajne vedia, po čom ich dieťa túži, aj keď to môže byť niečo úplne iné, ako chcú jeho spolužiaci. Vhodným darčekom za dobré známky bývajú športové potreby, elektronika, pomôcky súvisiace s hobby daného žiaka, alebo jednoducho oblečenie, ktoré „musí mať“. Takýmto výberom sa riadi 15 percent rodičov.

Zdroj: TASR

Babka k babke…

Až 70 percent slovenských detí od 6 do 18 rokov dostane peniaze za vysvedčenie od starých rodičov. Podľa psychológov je užitočné s deťmi o použití financií diskutovať.

Robí to tak 63 percent z opýtaných rodičov, ktorí vedia, na aký účel si ich školák sporí. Viac ako tretina potom časť detských úspor ukladá do banky.

„Ideálnym produktom na dlhodobé sporenie pre deti je Detská vkladná knižka, na ktorú môžete kedykoľvek prikladať a v prípade potreby aj vybrať nasporené peniaze. Jej výhodou je lepšie úročenie ako na iných produktoch a možnosť získať dodatkový úrok, ak sporíte pravidelne. Užitočné je aj bezplatné úrazové poistenie,“ hovorí Patrik Loarte, produktový manažér VÚB.

Staršie deti a študenti si už šetria sami

Školáci často dostávajú finančné odmeny alebo vreckové aj pri iných príležitostiach, ako je vysvedčenie. Dieťa by si malo dokázať z týchto financií odložiť aspoň 10% bokom ako rezervu alebo sporenie.

Podľa psychológov je dobré, keď dieťa po niečom túži a samé si na túto vec sporí. Pokiaľ ide o drahšiu vec, rodič ju môže spolufinancovať.

Študenti starší ako 15 rokov mávajú celkom konkrétne predstavy, na čo si chcú počas roka sporiť. Podľa prieskumu VÚB to býva najčastejšie cestovanie, auto, vlastné bývanie alebo všeobecne rezerva. Banky ponúkajú pre študentov špeciálne účty s výhodami.

Ilustračné foto, TASR

Polročné vysvedčenie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM