Maros Palesch Rôzne

112 má ďalšie praktické využitie

BRATISLAVA. Na číslo tiesňového volania 112 môže verejnosť zatelefonovať aj nález zraneného či vysileného živočícha.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) zriadilo tzv. sieť prvého kontaktu, do ktorej je v súčasnosti zaradených 18 chovných a rehabilitačných staníc z celého Slovenska. Sieť sa však postupne rozširuje – takúto rehabilitačnú stanicu má opäť aj Bratislava. Projekt zameraný na dobudovanie a prevádzku chovných a rehabilitačných staníc v rámci SR realizuje organizácia MŽP – ZOO Bojnice.

Environrezort vyčlenil 10 000 eur pre ZOO Bratislava na opätovné obnovenie fungovania rehabilitačnej stanice pre chránené poranené vtáky. Tá činnosť pred časom ukončila pre nedostatok peňazí. Od polovice júla už zachránila a vypustila späť do prírody 27 vtákov. Momentálne sa v nej rehabilituje 7 vtákov. „Ministerstvo pripravuje nový zákon o ochrane prírody, v ktorom chceme venovať pozornosť práve situáciám, keď nedostatky v legislatíve, spory o financie či kompetencie a prerozdelenie zodpovednosti môže viesť k úhynu chránených druhov živočíchov,“ povedal minister životného prostredia SR József Nagy. Na Slovensku je v súčasnosti oficiálne funkčných viac ako 22 zariadení pre hendikepované chránené živočíchy.

**Ľudia, ktorí nájdu napr. zranené chránené zviera často nevedia koho majú kontaktovať. Pokiaľ aj vedia, že je potrebné kontaktovať Obvodný úrad životného prostredia, po pracovnej dobe nie sú jeho zamestnanci k dispozícii. Preto na telefónnom čísle 112 operátor poskytne volajúcemu informáciu o kontaktoch na osobu, ktorá poskytne v danom regióne pomoc a zabezpečí prevzatie živočícha, jeho prvotné ošetrenie a umiestnenie v rehabilitačnej alebo chovnej stanici. **

Pokiaľ ide o poľovnú zver, zákon o poľovníctve zakazuje manipuláciu a prevoz týchto chránených živočíchov. Nález je potrebné nahlásiť užívateľovi poľovného revíru. Problematiku rieši poľovný zákon, ktorý je v kompetencii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Zdroj: MŽP SR, Beatrice HUDÁKOVÁ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM