Nina Táborská Kultúra

10. ročník Nu Dance Fest odhalil headlinerov festivalu. Diváci sa majú na čo tešiť!

Najnovšie trendy v súčasnom tanci a pohybovom divadle prinesie 10. ročník Nu Dance Fest. Medzinárodné podujatie, ktoré organizuje Asociácia súčasného tanca, sa uskutoční od 4. do 8. novembra a uvedie okrem tanečných vystúpení aj textové divadlo, diela hraničiace so sound artom, diskusie a workshopy.

Ilustračný obrázok k článku 10. ročník Nu Dance Fest odhalil headlinerov festivalu. Diváci sa majú na čo tešiť!
Zdroj: Dnes24.sk

„Sme radi, že sa nám podarilo zorganizovať 10. ročník, výnimočný je tým, že má desať predstavení, z ktorých každé je niečím špecifické,“ povedala na tlačovej konferencii v Bratislave k festivalu jeho riaditeľka Petra Fornayová.

Ikonická dvojica

Do Bratislavy sa jej podarilo pozvať „ikonickú dvojicu v tanečnom svete“, headlinermi festivalu sú Jonathan Burrows a Matteo Fargion, držitelia niekoľkých významných cien súčasného tanca (New York Dance and Performance Bessie Award). Anglicko-talianska dvojica tvorcov pôsobiaca v Londýne sa na Slovensku predstaví s titulom Both Sitting Duet.

Diváci uvidia aj ich najnovší duet Body Not Fit For Purpose, vytvorený špeciálne pre Bienále Benátky 2014. „Je to sediaci duet, hýbe sa iba ich vrchná časť tela, je to výnimočné vtipné, veľmi inteligentné, postavené na totálne brisknom timingu, príjemná vec, s ktorou prerazili na tanečných festivaloch,“ priblížila najnovší počin Burrowsa a Fargiona Petra Fornayová.

Jedinečný seminár

Vzácnym hosťom festivalu je bývalý choreograf a tanečník, v súčasnosti medzinárodný poradca pre oblasť performing arts na francúzskom Ministerstve kultúry a komunikácie, Laurent Van Kote, ktorý bude v Štúdiu 12 viesť otvorený seminár. „Príde možnože trošku pomôcť situácii nezávislej scény, seminár, ktorý bude viesť, má názov Prečo a ako podporovať nezávislú scénu,“ poznamenala k semináru, ktorý sa uskutoční 6. novembra a bude spojený s panelovou diskusiou.

Festival, primárne orientovaný na slovenských tvorcov, otvoria (4. 11.) dve predstavenia – Area – multižánrové dielo dvojice Lucia Kašiarová, Peter Machajdík, v ktorom sa mieša tanec, nové médiá a súčasná vážna hudba, a SYNovial Mareka Zelinku a Martina Talagu, ktoré rieši mužský svet dneška.

Premiéru bude mať (5.11.) Monika Haasová a Péter Cséri s úprimným duetom Peace, ktorý sa odohrá v netradičných priestoroch. „Ide o pozitívny prístup k problémom, v ktorých sa môžu ocitnúť partneri či už na javisku, alebo v živote,“ povedala Fornayová k predstaveniu, ktoré umelci odohrajú v špeciálne vyrobenej mongolskej jurte.

Na festivale sa predstaví aj slovenský súbor Debris Company s úspešným titulom Clear, ktorý získal Špeciálnu cenu poroty na festivale Nová dráma 2015.

Bohatý program

V programe figuruje tiež predstavenie Bakkheta, ktoré vybrali medzi najlepšie európske tanečné diela tvorcov do 35 rokov v rámci európskej siete Aerowaves. Jeho autorom je Peter Šavel, so spolutvorcami pod hlavičkou Bod.y uvedie fyzicky náročný kus – „priestor pre totálne bytie“ s nečakaným záverom.

Diváci si ho môžu pozrieť v záverečný deň festivalu spolu s holandsko-talianskou produkciou Pop skupiny My Sisters' Collected Fantasies – sound artom na javisku, ktorého finálna podoba vznikla pod dohľadom známeho hudobníka Felixa Kubina.

Špeciálna festivalová sekcia Nové tváre súčasného tanca predstaví diela Jany Smokoňovej Experiment a Verzus dvojice Kristína Chmelíková a Maja Danadová. V rámci festivalu udelia ceny za najlepší svetelný dizajn v tanečnom predstavení a najlepší tanečný film 2. ročníka súťaže Nu Video Dance.

Hlavným dejiskom Nu Dance Festu je tradične A4 – priestor pre súčasné umenie, pridali sa scény v Štúdiu 12 či divadle LAB na Vysokej škole múzických umení.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM