Rôzne Rôzne

10 povolaní, pri ktorých sa v lete poriadne zapotíte

Tohtoročné extrémne horúce leto dáva poriadne zabrať nielen Bratislavčanom. A podľa predpovedí sa potiť budeme ešte pekne dlho. Tí šťastnejší pracujúci sa skrývajú v klimatizovaných kanceláriách, školopovinní žiaci pri vode, a potom sú tu povolania, pri ktorých je skryť sa takmer nemožné.

Ilustračný obrázok k článku 10 povolaní, pri ktorých sa v lete poriadne zapotíte
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Pripravte sa, že horúčavy nám ešte zbohom ani zďaleka nedajú. Okres Bratislava bude ešte istý čas čeliť teplám, ktoré určite netreba brať na ľahkú váhu. Meteorológovia nás varujú výstrahou najvyššieho stupňa. Pre Bratislavu, Pezinok, Senec aj Malacky hlásia odborníci zo SHMÚ dosiahnutie maximálnej teploty až 38 stupňov Celzia. Všetci sa skrývajú v tieni, ochladzujú pri vode, v klimatizovaných priestoroch. Všetci, ktorí môžu. Nepatria k nim ale tieto povolania:

Čašníci na vonkajšej terase

Behať s plným platom po terase už samo o sebe nie je sranda, no o to horšie, keď je vonku viac ako 35 stupňov Celzia a vy máte na sebe predpísané tmavé dlhé nohavice. Snáď každý čašník či čašníčka by dnes snívali o nenáročných zákazníkoch a poriadnom schladení… Možno aspoň tí, ktorých sme odfotili v historickom centre.

Predavači Fastfoodu na ulici

Pečené mäsko, teplo a ešte teplejšie. Teplo je vonku, ešte teplejšie vnutri. Všetci kuchári to zrejme nemajú teraz jednoduché. Stáť nad hrncami, pri teplých rúrach, peciach keď je vonku hotové „peklo“… Tomu sa asi väčšina z nás rada v tomto počasí vyhne.

Trafiky

Viete si predstaviť, aké neskutočné teplo musí byť v tak malom priestore ako je trafika? Teploty tu sú oveľa vyššie ako vonku. Ak sa teda niekto naozaj zapotí, potom je to rozhodne predavač/ka v trafike.

Lapači turistov

Stáť celý deň na korze v predpísaných vestách a s hŕbou letákov, na slnku a na rozpálených chodníkoch zrejme nie je to, čo by ste si v tomto počasí predstavovali za vhodné pracovisko.

Robotníci

Kto z vás ešte neprešiel toto leto po Štúrovej a nepovedal si, že tým robotníkom musí byť prekliate teplo? Možno Štúrova nie je dobrým príkladom, nakoľko všetci sú v tomto prípade nahnevaní na iné veci. No o kúsok ďalej prebieha rekonštrukcia električkových tratí, neďaleko sa stavia vo veľkom a celý deň a čo tí chudáci, čo pracujú na Starom moste či električkovej trati na Petržalskej strane? Bez tieňa…

Švihaj Šuhaj

Vždy vysmiati bratislavskí cyklokuriéri. Ale ako to robia… Predstavte si, že v tomto teple chodíte na bicykli, po rozpálených cestách a ešte máte so sebou aj poriadne ťažký náklad, ktorý musíte na čas doručiť niekedy aj na opačný koniec mesta. Predstavili ste si to? Tak potom asi netreba viac hovoriť,…

Šoféri MHD

Je ťažké v tomto prípade povedať, či sa viac potia cestujúci alebo samotný šofér. Ak sa ale bavíme o povolaniach, potom je to vodič. Najväčší nešťastník je ten, kto jazdí na starých autobusoch a starých električkách. A nešťastní sú aj cestujúci, najmä tí, ktorí idú domov z práce po štvrtej hodine, o to horšie ak je to niekto z vyššie spomenutých. Ako keby nestačilo potiť sa v práci…

Smetiari

Nie žeby to bola jednoduchá práca v iné ročné obdobia. V tomto období je to však zložitejšie. Teplo totižto nie je jediným problémom. Pokazené potraviny sa nielen kazia rýchlejšie, ale aj zapáchajú rýchlejšie. A viac.

Vyberači parkovného

Tiež nemajú veľa možností skryť sa. V „búdkach“ nie je klimatizácia a teplota v nich sa dá porovnať s teplotou v trafike, kde nie je problém namerať tropickú štyridsiatku.

Pracovníci verejnoprospešných prác

Natieranie lavičiek, čistenie chodníkov a parkov, zametanie, vynášanie odpadkových košov,… To sú práce, ktorým sa veľa ľudí rado vyhýba aj v bežnom živote. A tak si predstavte, že to robíte na slnku a pri 38 stupňoch Celzia.

Povolania, pri ktorých sa v lete poriadne zapotíte
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM