Rôzne Správy

V súčasnosti sú obchody povinne zatvorené iba 3,5 dňa v roku. Podľa na

V súčasnosti sú obchody povinne zatvorené iba 3,5 dňa v roku. Podľa našich zákonov musia predajne na Slovensku zatvoriť na Nový rok, na Štedrý deň od 12:00 hod. a celý Prvý sviatok vianočný. Rovnaké pravidlo platí aj pre Veľkonočnú nedeľu.

Zatvorené počas 15 dní

Zmenu legislatívy, ktorá by upravila otváracie hodiny, požaduje Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. Maloobchodné a veľkoobchodné prevádzky by mali byť zatvorenépočas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Tých je na Slovensku spolu v súčasnosti pätnásť.

Zväz však podporuje aj myšlienku rezortu hospodárstva prehodnotiť počet štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja tak, aby boli brané do úvahy záujmy podnikateľov a považuje tento zámer za prínosný aj pre národné hospodárstvo. Kým členské štáty EÚ majú priemerne 12 takýchto sviatkov, Slovensko má päť štátnych sviatkov a desať dní pracovného pokoja.

„Znížením počtu dní pracovného pokoja alebo ich vhodnejšou distribúciou, teda presunom voľných dní pripadajúcich na stred týždňa na pondelky alebo piatky, by sa zabezpečil vyšší rast slovenského hrubého domáceho produktu, šetrilo by sa energiou a nákladmi podnikateľov,“ skonštatoval predseda Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Konštiak.

Na zatvorené obchody by si ľudia zvykli

hlasovaní viac ako sedemdesiat percent z vás potvrdilo, že by si na zatvorené obchody boli ochotní zvyknúť a nakúpiť si na sviatky v iný deň.

„Zatvoriť!!! Aj ľudia pracujúci v obchodoch majú svoje rodiny, a naopak aj tí, čo chodia nakupovať, keď nemajú čo robiť, by mohli byť radšej doma s rodinami alebo oddychovať,“ myslí si Marcus. S jeho názorom súhlasí aj Erik: „Kto chce, nakúpi si dopredu. Nech sa ľudia trošku stretávajú aj vonku. Ako kedysi. Mali aj viac času na rodinu.“

„V podstate mi je to jedno, ja tiež robím na smeny aj počas sviatkov. Ak sa obchody zavrú, tak si nakúpim inokedy. Nezbláznim sa,“ napísala Monika v diskusii na facebooku Bratislava24.sk.

Lucia a Drahomíra si zhodne myslia, že keď to funguje inde, mohlo by aj u nás: „V Rakúsku sú počas nedele a sviatku obchody zatvorené a funguje to. Fungovalo to aj u nás voľakedy. Som za.“

„Nevadili by mi zatvorené obchody. Tri roky som robil na smeny, aj keď nie v obchode, aj víkendy aj sviatky, tak si teraz tie voľné dni vážim o to viac a doprajem aj iným,“ píše Ernest.

Pavel by, naopak, rozhodnutie nechal na majiteľov obchodov: „Okrem obchodníka nemá kto čo do toho hovoriť. Je na jeho rozhodnutí, čo robí so svojim obchodom.“

Obchodné centrá Bratislava
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM