Rôzne

Kaverny nad Bratislavou, inak povedané vojenské bunkre, majú už aj cez sto r

Ilustračný obrázok k článku Kaverny nad Bratislavou, inak povedané vojenské bunkre, majú už aj cez
sto r
8
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Kaverny nad Bratislavou, inak povedané vojenské bunkre, majú už aj cez sto rokov. Väčšinu bunkrov po prvej svetovej vojne zasypali zemou. Vďaka nadšencom sa však niektoré darí obnovovať.

Na tento účel vzniklo občianske združenie Bunkre, ktoré sa snaží mapovať, monitorovať a zhromažďovať čo najviac informácií o slovenských kavernách a bunkroch, a tým aj zvyšovať povedomie o ich existencii a pôvodnom účele.

Verejná prehliadka

Pri príležitosti 98. výročia ukončenia prvej svetovej vojny organizuje OZ Bunkre prehliadku, v rámci ktorej bude mať verejnosť možnosť nahliadnuť do útrob najväčšej zrekonštruovanej delostreleckej kaverny v Bratislave Kamzík – 6.

V rámci prehliadky sa návštevníci po prvýkrát dostanú aj do Bunkru nad Klepáčom.

Od 10. hod. bude sprístupnená Kaverna Kamzík – 6, ktorá je ukrytá v blízkosti vrchnej stanice lanovky na Kamzíku a je najväčším objektom z opevnenia Bratislavského predmostia. „Okolo obeda sa presunieme pochodom cez les k Bunkru nad Klepáčom a cestou sa zastavíme pri Kavernách a objektoch, ktoré budeme mať po ceste. Bude to lesná prechádzka, takže odporúčam pevnú obuv,“ informoval Lukáš Vladovič z OZ Bunkre.

Zdroj: YouTube.com

Premiéra Bunkru nad Klepáčom

S obnovou Bunkru nad Klepáčom začalo OZ na jar tohto roka. Pre verejnosť bude teraz sprístupnený po prvýkrát, takže členovia združenia museli bunker na túto príležitosť starostlivo pripraviť. „V rámci príprav sme odkopali prístupový zákop a vyčistili vnútro,“ prezradil Vladovič. Okrem toho umiestnili v okolí smerové tabuľky, dokončili trativody, aby nestála voda pred vchodom a natreli železné preklady na strope.

V bunkroch sa budú počas sobotňajšej akcie konať organizované prehliadky s odborným výkladom, ktoré pripomenú to, akým utrpením 1. svetová vojna skutočne bola. Pre návštevníkov bude pripravené aj občerstvenie v podobe chutnej polievky a zahriať sa môžu teplým čajom.

Vojenské bunkre a kaverny nad Bratislavou
8
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM