Správy

Skonštatoval to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na kontrolnej návšteve v 

Ilustračný obrázok k článku Skonštatoval to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na kontrolnej návšteve
v 
2
Galéria

Skonštatoval to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na kontrolnej návšteve v priestoroch dodávateľskej spoločnosti A.R.K. technické služby. Počas tejto zimnej sezóny bude v pohotovosti nasadených 43 sypačov, 11 multikár, 1 snehová fréza a 86 ručných pracovníkov.

Výjazdy techniky online

Mesto Bratislava v spolupráci s dodávateľom chce aj tento rok sprostredkovávať informácie o posypoch a výjazdoch posypovej techniky online. „Už minulý týždeň zasadal Operačný štáb zimnej služby Bratislavy a dohodli sme sa na viacerých opatreniach, ktoré budeme počas tzv. zimnej pohotovosti realizovať, s cieľom zabezpečiť čo najlepšiu zjazdnosť našich ciest," povedal Nesrovnal.

"Okrem iného som nariadil, aby sme aj tento rok pokračovali v preventívnom posype, ktorý sa minulú zimnú sezónu ukázal ako veľmi účinný. Taktiež chcem pokračovať v online zverejňovaní pohybu sypačov či informovaní o jednotlivých výjazdoch posypovej techniky na webovej stránke mesta,“ doplnil primátor.

Sypače na kritických miestach

Aj počas tejto sezóny budú počas nepriaznivého počasia rozmiestnené sypače pred ohláseným snežením na jednotlivé kritické rajóny, čo umožní rýchlejšie zásahy techniky priamo v mestských lokalitách. Prvý likvidačný posyp bol použitý na nájazdoch na mosty už v noci z utorka (8. novembra) na stredu (9. novembra), ďalší dnes ráno (10. novembra).

Na sypačoch sú tiež umiestnené GPS monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým bude možné aj počas tejto zimnej pohotovosti mesta vidieť, kde sa práve nachádzajú. Mapa vozidiel bude dostupná na webstránke mesta v banneri na hlavnej stránke, na ktorej môžu občania vidieť maketu vozidla, rýchlosť vozidla a druh vozidla.

Zdroj: TASR

Novinky v údržbe

Mesto pristúpilo aj tento rok k zavedeniu noviniek v zimnej údržbe. Ide o novú koncepciu čistenia verejných priestorov v prípade „suchej zimy“, mesto bude mať stanovený harmonogram upratovacích prác podľa mestských častí a cykličnosti. Hlavné mesto je pripravené na operatívne zásahy ako orezy stromov či odstránenie následkov po nehode.

Dispečing mesta má zároveň k dispozícii aj dva nové automobily na lepšiu a rýchlejšiu kontrolu zjazdnosti ciest či novú obrazovku na sledovanie aktuálnej pozície vozidiel v pohotovosti.

„V konzorciu A.R.K. prebiehajú prípravy na zimnú údržbu. Máme za sebou už aj prvé výjazdy sypačov, zatiaľ len menšieho charakteru. Aktuálne je naskladných viac ako 1 000 ton posypového materiálu. Je potrebné povedať, že v rámci zimnej údržby naše konzorcium spravuje približne 450 kilometrov ciest," uviedol Jan Ludvík, konateľ A.R.K. technické služby.

Hlavné mesto zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest I. až III. triedy, zimnú údržbu námestí, verejných priestranstiev, zastávok MHD, chodníkov a lávok na mostoch, 257 ník MHD a na 1 481 priechodov pre chodcov.

BSK_TECHNIKA_ZIMNA
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM